27 May 2009

Bizkit

If you haven't already seen the videos of Bizkit, the sleepwalking dog, then you should. Pretty darn hilarious.

26 May 2009

Columbia Glacier

As usual, I find myself back-blogging. It's been a busy couple of months, what with working on the second chapter of my thesis, helping Inari get ready for her exhibition at Well Street Art Company (photos coming eventually), a couple of canoe trips, a new (for me) road bike, some spring cleaning, a backpacking trip, and a weeklong field excursion to Columbia Glacier.

(Aside: Why is it that the day after I wash the windows of our cabin, some poor little bird commits suicide by flying straight into one of the windows?)

My field trip to Columbia Glacier (near Valdez) was rather unplanned on my part - a friend/colleague called me on a Monday asking me if I'd like to go along because somebody had hurt their back and wasn't able to go. We were to fly to the glacier on Thursday... I couldn't resist, so I scrambled to finish some things at work and get my stuff packed, and three days later I was in Valdez.

It was really cool to see Columbia again (I was there for a couple of hours in 2004). It's a beautiful place, but it's also pretty important historically (well, at least to glaciology) and shares some similarities with Jakobshavn Isbrae ("my" glacier). And, the trip was a much needed break from thesis writing, which has been pretty all-consuming lately.

We had great weather the entire week, so that we finished most of the work rather quickly and had time to sit and watch the glacier.

The drive back to Fairbanks was nice as well. The view going over Thompson Pass:

12 May 2009

juu, ei, vaarinhousut

Toisinaan virallinen Suomi muistuttaa olemassaolostaan postin välityksellä. Saanen eurovaalilipun, mutta ääni jää käyttämättä, koska lähin äänestyspaikka sijaitsee Vancouverissa, 2252 kilometrin päässä.

Ollapa mahdollisuus tarkistuttaa ääni virallisesti ja äänestää missä päin maailmaa tahansa. En tosin kannata täkäläistä systeemiä, jossa vaalilippu lähetetään pyynnöstä annettuun ulkomaiseen osoitteeseen, täytetään kotona ja palautetaan postin välityksellä äänestyspiiriin. Usein nämä hajaäänet saapuvat viikkoja vaalipäivän jälkeen, eikä niitä yleensä vaivauduta laskemaan ellei äänestys ole ollut äärinmäisen tiukka.

Napsuttelin kuitenkin uteliaisuudesta vastaukset sekä Hesarin että Ylen vaalikoneeseen. Molempien sivustojen kysymyksenasettelu on turhan yksinkertaistava. Monimutkaiset asiat oli murjottu kyllä-ei muottiin riippumatta siitä voiko asiaa edes esittää joko/taina. Yle sentään käyttää neliportaista asteikkoa, jossa väittämään voi joko yhtyä voimakkaasti tai vähemmän voimakkaasti.

Hesari kysyy: "EU:n perustamisesta asti sen keskeiset tehtävät ovat olleet rauhan ja vakauden turvaaminen Euroopassa sekä Euroopan talouskasvun vauhdittaminen sisämarkkinoita kehittämällä. Kumpi näistä historiallisista perustehtävistä on mielestäsi nyt tärkeämpi?" ja antaa vastausvaihtoehdoiksi: "a) Vakaus, b) Vauraus ja c) Eivät ole tärkeitä". Hesarille tiedoksi: sekä vakaus että vauraus kulkevat käsi kädessä eikä vakautta ole ilman vaurautta (tai vaurautta ilman vakautta).

Tasapuolisuuden nimissä esimerkki Ylen yksinkertaistamisesta: "Maailman vapaakauppaneuvotteluissa EU:n on oltava valmis tinkimään maatalouden tuista ja tuontisuojasta.". Voimakas kyllä, jos puhutaan kolmannen maailman heikosta maataloudesta, joka kärsii tuontitullien myötä epäreilusta kilpailuasetelmasta. Voimakas ei, jos puhutaan hormonilihantuotannosta ja geenimanipuloiduista tuotteista, joita erityisesti Yhdysvallat haluaisi työntää Euroopan markkinoille.

Koska kysymyksenasettelu on väistämättä yksinkertaistava, kuvittelisin, että jokainen ehdokas haluaisi selventää näkökantojaan kommenttilaatikossa. Näin ei kuitenkaan aina ole, vaan ehdokkaat jättävät kommentointimahdollisuuden käyttämättä. Tosin sekä Ylen että Hesarin vaalikoneen valitsemat epäsopivimmat ehdokkaat saavat hampaani kirskumaan kommenteillaan. Yle kysyy: "Suomen hallituksen tulee esittää EU:n komission jäseneksi eli komissaariksi sekä naista että miestä." ja ehdokas vastaa: "Eli transu komissaari!". Kätevää toki, että ehdokas itse ampuu itseään jalkaan. Hesarin epäsopivin ehdokas väittää olevansa freelance-toimittaja, mutta ujuttaa jokaiseen kommenttiinsa kirjoitusvirheen saaden minut epäilemään ehdokkaan ammattitaitoa.

Mielenkiintoiseksi vaalikoneiden vertailun tekee myös ehdokkaiden sukupuoli- ja puoluejakauma. Hesarin vaalikoneen mukaan kymmenen sopivimman ehdokaan joukossa on kuusi vasemmiston ehdokasta ja kaksi vihreää. Ehdokkaista kaksi on naisia ja loput miehiä. Epäsopivimpien joukossa on kolme köyhää (KÖYH?) ja kaksi ruotsalaista, kolme naista ja seitsemän miestä. Ylen puolella saan kolmentoista ehdokkaan joukkoon mahtumaan kahdeksan demaria. Loput viisi edustavat kukin yhtä puoluetta. Miehiä joukossa on kuusi, naisia seitsemän. Epäsopivia on tarjolla vain viisi, näistä neljä kuuluvat IPUun (itsenäisyyspuolue?). Ehdokkaista neljä on miehiä.

(Vasemmalle painottuva poliittinen näkemykseni ei tosin tule yllätyksenä. Älkää kertoko Yhdysvaltain maahanmuuttoviranomaisille että ovat päästäneet maahan sosialistin.)