Toisinaan virallinen Suomi muistuttaa olemassaolostaan postin välityksellä. Saanen eurovaalilipun, mutta ääni jää käyttämättä, koska lähin äänestyspaikka sijaitsee Vancouverissa, 2252 kilometrin päässä.
Ollapa mahdollisuus tarkistuttaa ääni virallisesti ja äänestää missä päin maailmaa tahansa. En tosin kannata täkäläistä systeemiä, jossa vaalilippu lähetetään pyynnöstä annettuun ulkomaiseen osoitteeseen, täytetään kotona ja palautetaan postin välityksellä äänestyspiiriin. Usein nämä hajaäänet saapuvat viikkoja vaalipäivän jälkeen, eikä niitä yleensä vaivauduta laskemaan ellei äänestys ole ollut äärinmäisen tiukka.
Napsuttelin kuitenkin uteliaisuudesta vastaukset sekä Hesarin että Ylen vaalikoneeseen. Molempien sivustojen kysymyksenasettelu on turhan yksinkertaistava. Monimutkaiset asiat oli murjottu kyllä-ei muottiin riippumatta siitä voiko asiaa edes esittää joko/taina. Yle sentään käyttää neliportaista asteikkoa, jossa väittämään voi joko yhtyä voimakkaasti tai vähemmän voimakkaasti.
Hesari kysyy: "EU:n perustamisesta asti sen keskeiset tehtävät ovat olleet rauhan ja vakauden turvaaminen Euroopassa sekä Euroopan talouskasvun vauhdittaminen sisämarkkinoita kehittämällä. Kumpi näistä historiallisista perustehtävistä on mielestäsi nyt tärkeämpi?" ja antaa vastausvaihtoehdoiksi: "a) Vakaus, b) Vauraus ja c) Eivät ole tärkeitä". Hesarille tiedoksi: sekä vakaus että vauraus kulkevat käsi kädessä eikä vakautta ole ilman vaurautta (tai vaurautta ilman vakautta).
Tasapuolisuuden nimissä esimerkki Ylen yksinkertaistamisesta: "Maailman vapaakauppaneuvotteluissa EU:n on oltava valmis tinkimään maatalouden tuista ja tuontisuojasta.". Voimakas kyllä, jos puhutaan kolmannen maailman heikosta maataloudesta, joka kärsii tuontitullien myötä epäreilusta kilpailuasetelmasta. Voimakas ei, jos puhutaan hormonilihantuotannosta ja geenimanipuloiduista tuotteista, joita erityisesti Yhdysvallat haluaisi työntää Euroopan markkinoille.
Koska kysymyksenasettelu on väistämättä yksinkertaistava, kuvittelisin, että jokainen ehdokas haluaisi selventää näkökantojaan kommenttilaatikossa. Näin ei kuitenkaan aina ole, vaan ehdokkaat jättävät kommentointimahdollisuuden käyttämättä. Tosin sekä Ylen että Hesarin vaalikoneen valitsemat epäsopivimmat ehdokkaat saavat hampaani kirskumaan kommenteillaan. Yle kysyy: "Suomen hallituksen tulee esittää EU:n komission jäseneksi eli komissaariksi sekä naista että miestä." ja ehdokas vastaa: "Eli transu komissaari!". Kätevää toki, että ehdokas itse ampuu itseään jalkaan. Hesarin epäsopivin ehdokas väittää olevansa freelance-toimittaja, mutta ujuttaa jokaiseen kommenttiinsa kirjoitusvirheen saaden minut epäilemään ehdokkaan ammattitaitoa.
Mielenkiintoiseksi vaalikoneiden vertailun tekee myös ehdokkaiden sukupuoli- ja puoluejakauma. Hesarin vaalikoneen mukaan kymmenen sopivimman ehdokaan joukossa on kuusi vasemmiston ehdokasta ja kaksi vihreää. Ehdokkaista kaksi on naisia ja loput miehiä. Epäsopivimpien joukossa on kolme köyhää (KÖYH?) ja kaksi ruotsalaista, kolme naista ja seitsemän miestä. Ylen puolella saan kolmentoista ehdokkaan joukkoon mahtumaan kahdeksan demaria. Loput viisi edustavat kukin yhtä puoluetta. Miehiä joukossa on kuusi, naisia seitsemän. Epäsopivia on tarjolla vain viisi, näistä neljä kuuluvat IPUun (itsenäisyyspuolue?). Ehdokkaista neljä on miehiä.
(Vasemmalle painottuva poliittinen näkemykseni ei tosin tule yllätyksenä. Älkää kertoko Yhdysvaltain maahanmuuttoviranomaisille että ovat päästäneet maahan sosialistin.)
6 years ago
No comments:
Post a Comment